Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Тодорова: АБВ предлага по-нисък праг за легитимност на референдумите

40% + 1 глас от имащите право да гласуват за НС е достатъчно, за да е легитимен един референдум

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Законопроектите за изменение и допълнение на Закона за референдумите на РБ и АБВ имат нюансирани различия. Основната съществена разлика е, че АБВ предлага по-нисък праг за легитимност на референдума. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Мариана Тодорова, един от вносителите на законопроекта на АБВ.

Ние предлагаме 40% + 1 глас от имащите право да гласуват за Народно събрание, което е доста по-нисък праг. При Реформаторския блок се предлага да бъде 50% от имащите право на глас.
Нашата идея е наистина прагът да е чувствително по-нисък, за да се почувстват гражданите стимулирани, овластени да участват в пряката демокрация.


Прагът в повечето европейски страни е около 50%, сподели Тодорова. В Дания и Словения обаче е значително по-нисък.

Грубо, 40% от имащите право на глас е около 2 760 000.
При условие че ние избираме президент с един такъв вот на втори тур и това е твърде висок резултат, на нас ни се струва, че това е достатъчно добра сума да е легитимно, но от друга страна да не е твърде ниско, така че да има някакви съмнения за влияние.


АБВ предлага и 40% + 1 от имащите право на глас при избора на общински съветници да бъде и критерият за легитимност при провеждането на местен референдум, както и да бъдат необходими 300 000 подписа, за да се насрочи национален. В момента изискването е за 500 000 подписа, уточни Тодорова.

Считаме, че това е доста по-малка сума и е възможно и неправителствени организации, граждански групи и обществото да се самоорганизират. Променяме и числото за предлагане на инициатива за свикване на референдум – от 200 000 на 150 000.

Според предложението на АБВ над 50% от имащите право на глас трябва да гласуват в референдум за промяна на Конституцията, за да бъде той валиден.

Хората се притесняват да предоставят личните си данни в подписките, но това е най-адекватният начин те да бъдат идентифицирани и да няма подмени и фалшификации, коментира Тодорова.

Интервюто на Силвия Великова с Мариана Тодорова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна