Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Пенчев: Прогнозата е за нарастване на износа на България през 2015 и 2016 година

Снимка: архив

Икономическите проблемите на България са вътрешни. Това са неработещите институции и структурните неуредици на пазара на труда. Усеща се обаче подобрение на бизнес климата и това е заради увеличаването на диалогичността.

Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ макроикономистът и преподавател във Варненския икономически университет Искрен Пенчев във връзка с икономическата прогноза на Еврокомисията:

В доклада си Европейската комисия увеличава прогнозата си за растежа на БВП на България от 0,8 на 1% за тази година, а за 2016-а година ръстът ще бъде 1,3%. ЕК дава сведения за свито вътрешно търсене и свито потребление поради слабата заетост, както и за ниски нива на преките инвестиции. Тези тенденции, според Комисията, ще се запазят и през 2016-а година заради КТБ. Публичните инвестиции, които играеха ключова роля за растежа – парите от еврофондовете, се очаква през 2015-2016-а година да стихнат заради края на програмния период. Положителната новина е за нарастване на износа през тази и следващата година заради обезценяването на еврото и по-бързото възстановяване на Еврозоната. Очаква се през същия период да реализираме положителен търговски баланс.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна