Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече 4-та година жителите на Шумен нямат парно

Вече 4-та година жителите на Шумен нямат парно, въпреки че топлофикацията в града беше приватизирана. Новите собственици имат план как да осигурят топлинната енергия, но това не се харесва на кредиторите – „Булгаргас“ и НАП.

Поради натрупани дългове на топлофикацията започна дело за несъстоятелност срещу нея от страна на „Булгаргас“. В момента на иска са били около 16 млн. после с лихвите са станали 23 млн. След приватизацията веднага сме обявени в несъстоятелност. Излизаме от несъстоятелност, предлагаме втория оздравителен план, но той не се приема от „Булгаргаз“.
Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ Димитър Димитров, изпълнителен директор на „Електроснабдяване“ ЕООД, компанията, която е придобила шуменската топлофикация.

Той обясни, че, ако бъде приет оздравителен план, дружеството ще може да заработи веднага, да си върне поне част от потребителите и допълни: С този план ние не обещаваме да върнем 23-те млн., защото това е невъзможно, но можем да върнем 7 млн., иначе кредиторите ще получат 2, но те си гласуват „против“ плана. Да, съгласен съм, че ние ги обещаваме за 5 години, но иначе лишаваме шуменци от топлинна енергия, което не е добре. Ако топлофикацията заработи, самият клиент няма да се налага да инвестира никакви средства, а само да плаща за потреблението си.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна