Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ГМО храните разделят САЩ и Европа?

Европейският съюз и Съединените щати все още преговарят за условията на Търговското споразумение, а решението за вноса на ГМО храни бави подписването на договора, който се подготвя от 2013-а година.

Така темата за ГМО храните раздели Европа и Америка. През изминалото десетилетие разработването на генномодифицирани храни породи много спорове. Трудно е да разискваме въпроса без да сме повлияни от медийния шум, търсещ сензации и така да попаднем в клопката на политически или бизнес интереси. Сигурно сте виждали заглавия и коментари, които предвещават вълна от болести, ако Европейският съюз сключи търговско споразумение с Америка и позволи нахлуването на „пагубните“ ГМО храни.

Каква е американската гледна точка по темата?

Ако пазарувате храна в Щатите, ще ви е малко трудно да разберете в коя има ГМО и в коя няма. Тяма задължително поставяне на стикери, които да посочват, че става дума за ГМО, защото Администрацията по храни и лекарства са решили, че в крайна сметка са безсмислени. Всичко е генномодифицирано по един или друг начин. Това, което е важно, е какви са условията, при които е отглеждана храната, какви химикали са използвали - токсични ли са или не са,
коментира професор Памела Ронълд от Центъра за патология на растенията и генома в Университета на Калифорния в Дейвис. Тя е съавтор на книгата „Масата на бъдещето - органично фермерство, генетика и бъдещето на храните".

Според нея най-разискваният момент е безопасността на ГМО храните.

Основната разлика при контрола на безопасността на храните между Европа и Америка е, че в Европа рестрикциите са превантивни и се появяват при най-малкото съмнение, че нещо може да се окаже вредно. В Америка безопасна храна е всяка, която е минала необходимите научни проби, т.е. ако заключенията на учените са, че няма проблем, храната се консумира.
Заключенията на учените от тази страна на Атлантика са еднопосочни - ГМО-тата не са опасни. Био храни има в търговската мрежа, но те се приемат като част от модата на по-младото поколение или т.нар. "милениълс". В тази връзка, вероятно като маркетингов трик за привличане на повече младежи и европейци, наскоро един от най-популярните ресторанти обяви, че от менютата си изключва ГМО. Медиите, които отразиха новината, не пропуснаха да пояснят, че според офицални данни генномодифицираните храни не крият риск за здравето. Изводите за липсата на доказателства за вредно влияние са както на Американската медицинска асоциация, така и в научни анализи на Световната здравна организация, Европейската комисия и Британското кралско общество.
 
Професор Памела Ронълд от Университета на Калифорния в Дейвис е убедена, че протестите в Европа са обусловени от политически и бизнес интереси и липсата на обективна информация за ефекта на ГМО храните и поставянето на всички под общ знаменател не е полезно за крайния потребител.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна