Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално беше пусната 3-километровата отсечка на столичното метро до Бизнес парка

Снимка: БГНЕС

Новата отсечка на столичното метро до Бизнес парка беше пусната официално в петък, а жителите и гостите на София пътуват по нея безплатно в днешния ден. 3-километровата отсечка е на стойност 44 млн. евро и се реализира със средства по ОП "Транспорт". На официалното откриване присъстваха президентът Росен Плевнелиев, вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева и премиерът Бойко Борисов.


45 хил. души ще могат да пътуват от днес със софийското метро до бизнес парка в ж.к. "Младост 4“. Вицепрезидентът на Еврокомисията Кристалина Георгиева посочи, че правителството е спечелило и увенчава доверието на европейските партньори: От старите програми успяхме да усвоим 75%, а ние бяхме изостанали. Новите програми - 32 млрд. лева ни чакат за тези години, вече 10 млрд. са на разположение и от тях 680 млн. са за метрото.

Премиерът Бойко Борисов обеща, че по европейските програми България повече няма да губи пари: Евро нямаме загубено и няма да загубим. Цяла България е разкопана – „Марица“ се строи, жп линията за 370 млн. евра се строи и септември ще е готова, „Струма“ се строи, „Хемус“ се строи. Такова строителство и в такива обеми, тунели, мостове не е правено в България.

Съветът на Европа награждава софийското метро с достъпност, посочи кметът Йорданка Фандъкова. По думите й, са изградени 130 асансьори и ескалатори: Сега продължаваме изграждането на пробива на бул. "Александър Малинов", който ще стига до Южната дъга и разширението на бул. "Александър Малинов" до Цариградско шосе.

Министърът на транспорта Ивайло Московски изрази надежда, че със същите темпове ще бъде изграден и третият метродиаметър: Бюджетът е заложен в оперативна програма "Транспорт" за следващия програмен период. Проектната готовност вече сериозно напредва в „Метрополитен“, така че в момента, в който се обявят вече след търгове изпълнителите, ние сме в готовност да започнем да финансираме.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна