Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин почете с минута мълчание жертвите на Великата отечествена война

| обновено на 09.05.15 в 16:17
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Русия отбелязва днес 70-та годишнина от Деня на победата във Великата отечествена войната срещу нацистка Германия. На Червения площад се проведе най-мащабния досега военен парад.

16 хиляди военнослужещи от всички родове войски преминаха в тържествен марш по главния площад на Русия. Начело на моторизираните колони застанаха знаменитите танкове от войната Т-34. В съвременната част на парада Русия не просто демонстрира военна мощ, а за първи път показа пред публика най-новите си бойни машини, които трябва да сменят старата съветска техника. Това са самоходната гаубица „Коалиция-СВ”, стратегическите ракети „ЯРС” , бронираните машини, разработени на платформите „Армата”, „Курганец” и „Бумеранг”.

Присъстващите над 2 300 ветерани и гости бяха приветствани от президента Владимир Путин, който заяви, че великата победа завинаги ще остане исторически връх в историята на Русия:

Но ние помним и за нашите съюзници от антихитлеристката коалиция. Благодарни сме на народите на Великобритания, Франция и САЩ за техния принос към победата. Благодарни сме и на антифашистите от различни страни, които самоотвержено водиха битка в партизанските отряди и в нелегалност,
подчерта Путин и добави: Наша обща задача днес трябва да стане създаването на система на равна сигурност за всички държави, система адекватна на съвременните заплахи, построена на регионална и глобална извънблокова основа. Само тогава ние ще осигурим мира и спокойствието на планетата.

За първи път по време на парадите на Червения площад президент обяви минута мълчание в памет на жертвите на Великата отечествена война. На поканата да участват в тържествата по случай Деня на победата откликнаха лидерите на повече от 20 страни, включително на пет държави от ЕС - Чехия, Словакия, Унгария, Гърция и Кипър, но не всички присъстваха на самия парад. В огромното си мнозинство държавните ръководители на страните-членки на ЕС отказаха да уважат юбилейните тържества в Москва заради поведението на Русия в конфликта в Украйна. На официалната трибуна бяха ръководителите на  ООН Бан Ки Мун и на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

В знак на разширяващите се връзки между Москва и Пекин, по Червения площад за първи път премина колона китайски военни. Парадът завърши с прелитането над Червения площад на бойни хеликоптери и самолети, включително стратегически бомбардировачи.

След края на парада руският президент и членовете на чуждестранните делегации поднесоха цветя и се поклониха на паметника на незнайния войн, а по-късно в Кремъл се състоя празничен прием по случай Деня на победата. На него руският президент посочи, че времето не може да заличи паметта и отговорността за запазването на героичното наследство на победата над фашизма.

 На специално построените за Деня на победата сцени в московските паркове и  по централните площади през целия ден имаше празнична програма. Вечерната кулминация на тържествата ще бъде празничният салют. Фойерверките, които ще бъдат изстреляни от 16 различни места в града, ще са над 10 хиляди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени