Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 МАЙ – ОБИКОЛКАТА НА РАДИОТО

10 МАЙ – ОБИКОЛКАТА НА РАДИОТО
Снимка: bnr.bg

25 отбора ще стартират в неделя в щафетната обиколка на Българското национално радио. 13 от тях са от програмите на обществената медия. Възобновяването на едно от най-масовите лекоатлетически състезания в миналото е в чест на 80-годишния юбилей на БНР „Властелинът на ефира“ и 7 май – Международния ден на радиото и телевизията.

Трасето е от 800 метра, разделено на 4 поста по 200 метра. Маршрутът е от пред входа на радиото по бул. „Драган Цанков“ в посока към Телевизионната кула, ляв завой по алеята при автокъща „Капитолия“, ляв завой в края на комплекс „Спортна София“ и още един ляв завой по алеята пред конната база в Борисовата градина. Финалът е в

Отборите ще са разделени в 5 серии от по 5 щафети. Всеки отбор ще е облечен с различен цвят фланелки, които са дарение от Българския спортен тотализатор.

Военномедицинска академия предоставя медицински екип, книжарници „Хеликон“ осигуряват част от наградите, както и Стор БГ.

Обиколката на Радио София за първи път се провежда през 1963 г. До 2003 г. в 41 издания на старт застават хиляди бегачи. Участват лекоатлети от работнически, комсомолски, селски и военни физкултурни колективи, като всеки първи пост е поверен на жена. Вестниците я определят като „Внушителен спортен празник“, „Утвърдена традиция“ и всеки път отбелязват „Рекорден брой участници“, като през годините щафетата прераства в международна  - с отбори на братски телевизии и радиа. 

По-късно обиколката прераства в крос „Здраве“, организиран от столичния спортен клуб „Олимпиец“, спортен клуб „Ефир“ на БНР и столичния Клуб на спортния деятел. Председател на организационния комитет е членът на Международния олимпийски  комитет проф. Иван Славков. Промяната дава свои резултати и в следващите 13 години в щафетата участват състезатели от различни възрасти – най-младият е на 6 години, а най-възрастният стартира през 1997 г.  и това е 82-годишният Данаил Данаилов.

На 10 май 2015 г., след пауза от 12 години, Българското национално радио възобновява една от най-масовите лекоатлетически щафети у нас. Стартът е в 11,00 часа пред бариерата на централния вход на радиото на столичния булевард „Драган Цанков“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна