Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариян Стоядинов: Споменаването на Симеон II като „цар на българите“ разрушава вярата и устоите, които твърдим, че защитаваме

Снимка: БГНЕС

Споменаването на Симеон II като „цар на българите“ разрушава вярата и устоите, които твърдим, че защитаваме, каза заместник-деканът на Православния богословски факултет на Великотърновския университет доц. д-р Мариян Стоядинов в интервю за предаването „Неделя 150“.

В литургията ние не споменаваме фикции, т.е. в църквата ние не можем да споменаваме мечтания. Дори да имаме мечта за друг конституционен ред, когато споменаваме реалните неща като Господ, Светата Троица, светиите, Богородица и всичко останало, ние твърдим, че споменаваме реални неща, а не мечтания. В този смисъл вярата в тези неща е толкова реална и когато смесим тези неща с едно мечтание за конституционна промяна или за друг конституционен ред, тогава ние внасяме в литургията едно мечтание. Смесването на фикция с предмети на вярата е нещо, което разрушава вярата и устоите, които ние твърдим, че защитаваме, обясни той.

Решението на Светия синод, касаещи споменаването на Симеон Сакскобургготски като „цар на българите“, което беше оповестено в края на април, трябваше да бъде оповестено края на ноември 1989-а година. Тогава то би имало съвсем различен смисъл, тогава щеше да има и политическа воля за дебат, каза още доц. д-р Стоядинов.

Основният въпрос е защо сега се взима това решение, добави той: Имаше достатъчно време от 1989-а година до май 1992-а година да се прогласи едно такова принципно становище, в което няма нищо лошо. Това е въпрос на конституционен ред, а той е функция от волеизявлението на народа. Народът е този, който може да иска промяна на конституционния ред.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени