Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита Светите равноапостоли Кирил и Методий

На 11-и май Българската православна църква почита Светите равноапостоли Кирил и Методий. Най-ранният запазен спомен за празника е от XII век. През Възраждането започва и така нареченото "светско" честване на създателите и разпространителите на славянската азбука, като от няколко десетилетия то е на 24-ти май и е обявено като Ден на българската просвета и славянската култура. Светите братя Кирил и Методий са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Папа Йоан Втори ги обяви за покровители на Европа.

Днес Ловеч има празник. По този повод Ловчанският митрополит Гавриил ще бъде удостоен със званието "почетен гражданин". Дядо Гавриил получава званието заради огромния му принос в духовното развитие на епархията. По негова идея  започна и изграждането на новия катедрален храм в центъра на Ловеч, посветен на светите братя Кирил и Методий, където за първи път днес ще бъде отслужена света литургия. В 11 часа митрополит Гавриил ще отслужи пред храма и молебен за благоденствие на Ловеч и жителите на града. По повод празника там ще бъде издигнато и националното знаме.

Денят на Светите равноапостоли Кирил и Методий е патронен празник на Великотърновския университет. Тържеството ще започне с поднасяне на венец пред паметника на братята просветители в града.

В Пловдив възпитаници на едноименната хуманитарна гимназия и на средното общообразователно училище "Св. св. Кирил и Методий" ще проведат традиционното си шествие и ще поднесат венци и цветя  пред барелефа на славянските първоучители в Стария град. Шествието ще потегли в два лъча, единият от площад "11 май" пред хуманитарната гимназия, а другият - от централния площад. 

В деня на Светите равноапостоли Кирил и Методий Пловдивската духовна семинария също отбелязва своя патронен празник. Днес Семинарията чества също 25 години от своето възстановяване. Навършват се и 100 години от установяването ѝ в Пловдив. Там средно годишно се обучават 100 ученици на възраст от 14 до 19 години. Празникът ще започне сутринта с литургия в храма на Семинарията, а вечерта ще се състои концерт в Епархийския салон към църквата "Св. Петка".

На 11-ти май е и празникът на Шумен. Празнично литийно шествие тръгна от храма "Свети Три Светители". Открива се Международният фестивал "Друмеви театрални празници - нова българска драма". Тази вечер започва Пролетният салон на шуменските художници. Ще бъде даден старт и на Националната библиотечна седмица.

На днешния ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Информацията е на кореспондентите на БНР във Велико Търново, Ловеч, Пловдив и Шумен.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна