Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Вартоник: Нивото на финансова грамотност на младите хора е обезпокояващо ниско

Не особено високо е нивото на финансова грамотност сред младите хора и това не е само български феномен, заяви за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" управителят на фондация "Инициативи за финансова грамотност" Росица Вартоник:

По света различни изследвания показват, че нивото на финансова грамотност на младите хора е всъщност обезпокояващо ниско и е дори по-ниско, отколкото на хора в активна възраст. Това е обезпокояващо, защото младите хора имат много дълъг житейски хоризонт пред себе си и ще имат много повече финансови предизвикателства и ще трябва да се справят с повече финансови рискове, отколкото техните родители.

Необходима е повишена лична отговорност за собственото благосъстояние, коментира Вартоник. Поради редица фактори държавата няма да може в бъдеще да подсигурява на гражданите си това ниво на финансово обезпечение по отношение на пенсии, здраве и т.н. на нивото, на което гражданите биха искали.

Държавата ще се погрижи, но тя може да осигури един базов минимум. А в българското самосъзнание битува това разбиране, че "държавата трябва да се погрижи за нас".

Статистиката сочи, че малко хора имат "авариен фонд" – спестявания за извънредни ситуации, с помощта на които да избягват кредитите, както и средства за поддържане на стандарта на живот, в случай че останат без работа.

Интервюто на Веселина Миланова с Росица Вартоник можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна