Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проспериращата държава е там, където се обединяваме, за да правим добро

БНР Новини
Националният младежки форум отправя покана към младежите между 16 и 35 години за участие в работна група „Доброволчество“. Бъдете в правилното време, на правилното място и направете нещо по въпроса, апелират от организацията, а желаещите трябва да попълнят онлайн-формуляр до 13-ти май, на интернет страницата й. Там ще намерят информация също и за предстоящите Локални младежки академии през 2015 г., както и за останалите инициативи на обединението.
Разговорът за нов закон за доброволчеството е подновен и е различен от този досега. Има публични обсъждания, заинтересована общност, добра работна група, казва Лилия Еленкова, проектен ръководител в НМФ. Според нея, дори и да има известни компромиси в текстовете, най-важното, което ще направи подготвяният законопроект е фокуса върху темата. Фактът, че държавата разпознава доброволчеството като нещо значимо. Ще стане видимо- колко много българите доброволстваме, а също и че остойностяването на човешкия ресурс е възможно. Но, защо да бъдем доброволци? Каква е моята полза от това? Отговорът за Лилия Еленкова е изцяло във вътрешната мотивация- момента, в който участвайки някъде осъзнаваш, че започваш да учиш и да се развиваш, че ставаш част от огромна социална мрежа, което ви прави устойчиви, заедно и приятели. Аз вярвам, че хубавата, проспериращата държава е там, където се обединяваме, за да правим добро. Това е доброволчество.
Националният младежки форум продължава да организира и своите Локални младежки академии. Предстоящите са във Велико Търново, Харманли, Бургас и Карнобат през юли, а през месец септември- в Казанлък и Видин. Причината, голямата Национална лятна академия за лидерство да се децентрализира е желанието да се достигне до повече активни млади хора в страната, но също и да се обхванат спецификите на младежките политики в регионите, далече от големите градове. Кандидатства се отново чрез он лайн форма на сайта nmf.bg.
Лидерът трябва да е достоен човек. Ако искаме по-различна държава, то със сигурност трябва да се огледаме в достойнството на нашите граждани и ако там има нещо, което не е наред, то трябва да променим нашето лидерство. Вижте възрастните, децата и хората в неравностойно положение- те са отговорът на въпроса какви лидери сме на национално ниво. Как се става лидер? Участ ли се мотивацията и стратегиите за успех? Повече можете да чуете във звуковия файл с цялото интервю с Лилия Еленкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна