Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирните преговори между кипърските гърци и кипърските турци ще бъдат подновени на 15-и май

| обновено на 12.05.15 в 12:17
Среща за обединяването на Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Мирните преговори между кипърските гърци и кипърските турци ще бъдат подновени на 15-и май, обяви специалният пратеник на ООН за Кипър Еспен Барт Айде. Той съобщи това след среща в Никозия с лидерите на гръцката и турската общност Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ. Това е първата среща на тримата, след като на 26-и април Акънджъ беше избран за държавен ръководител на турската част на острова.

Лидерите на двете кипърски общности, разделени от 41 години, ще подновят опитите си за постигане на мирно споразумение с уточняване на процедурата на преговорите и честотата на техните срещи.

Първите теми, които ще бъдат поставени за обсъждане, са ключовите въпроси за територията, собствеността и управлението на бъдещия Федерален Кипър. На дневен ред ще бъдат и мерките за изграждане на доверието между двете общности. Решението на Кипърския въпрос ще се търси на базата на двузонална двуобщностна федерална държава.

Стотици кипърски гърци и кипърски турци, активисти на неправителствени организации от двете части на разделената страна се бяха събрали в понеделник вечерта в буферната зона на Никозия, по време на срещата на Анастасиадис и Акънджъ, за да изразят подкрепата си за мирните преговори и решаването на Кипърския въпрос. Основният надпис на плакатите им бе “Обединение сега!”.

Мирните преговори бяха прекратени през октомври миналата година заради спор за газовите находища край острова и нарушенията на изследователски кораб на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. Тласък за подновяването им и оптимизъм за намирането на решение даде избирането на 26-и април на Мустафа Акънджъ за нов лидер на кипърските турци.

Според специалния съветник на ООН Еспен Барт Ейде в момента съществува "уникална възможност" за обединяване на страната. Според анализатори още през тази есен може да се постигне първоначален вариант на мирно споразумение, което да бъде детайлизирано до края на годината.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна