Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Нанков: Трудно е да предвидим къде ще се активизира слалчище

Николай Нанков
Снимка: БГНЕС

От началото на 2015 година на територията на страната са възникнали 103 нови и са се активизирали процесите в 42 свлачища. Общо у нас има 1850 свлачища. В сравнение с 2014 година нововъзникналите свлачища са 65, каза в предаването "Хоризонт до обед" Николай Нанков  заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ):

Едно от основните характеристики на свлачищата е тяхната непредсказуемост. Затова именно засташават сигурността на селища, пътни артерии, курортни комплекси. Трябва да се има предвид, че за възникването и утилизирането на свлачищните процеси има сложни и многоаспекни фактори геоложки строеж, интензивна тектоника и най-вече през последните години обилните валежи и антропогенните фактори.

Проверка на Дирекция "Строителен контрол" е установила наличието на почти 4 хиляди незаконни строежа върху свлачища.

В голямата част ние сме изправени пред свършен факт налични незаконни строежи в свлачищни райони, още повече, че в голяма част от тях липсва и канализация, каквото и да е отвеждане на битови и дъждовни води една от основните причини за активизиране на свлачищни процеси, посочи заместник-министърът.

По думите му с нововъзникналите свлачища сумата, необходима за укрепване, нараства до над 930 милиона лева, а за тези от 1-ва категория почти 500 милиона лева.

За съжаление сметките, които правим сега, са малко като след пожар, тъй като в продължение на близо 15-20 години бяхме забравили за този процес. Забравихме за превантивната дейност, за поддържане на противосвлачищните съоръжения, които бяха изградени, заяви инж. Стефчо Стойнев ръководител на Катедра "Хидрогеология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет.

Той обясни, че до 2003-2004 година МРРБ е разполагало с доста солиден бюджет за укрепване на свлачища.

Гледните точки по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна