Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев: Засега няма преки заплахи за България заради случилото се в Македония

Той заяви, че България няма намерение да поднови договора с Русия за поддръжка на самолетите "МиГ-29"

| обновено на 13.05.15 в 12:04
Снимка: БГНЕС

На този етап няма преки заплахи за страната ни заради ситуацията в Македония, но при необходимост армията ще окаже пълно съдействие при охраната на границата ни, каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

Министърът на отбраната е информиран за решенията от състоялия се във вторник Съвет по сигурността към Министерския съвет, на който беше обсъдена ситуацията в Македония. Ненчев коментира, че няма пряка военна заплаха за страната ни:

Но, въпреки всичко, ние имаме готовност, при необходимост, да се включим и да окажем пълно съдействие при охраната на българската граница. Това включва помощ на Гранична полиция и на МВР като цяло. Снощи късно разговарях с директора на служба "Военна информация". Към този момент нямаме каквото и да е основание за безпокойство, но, пак казвам, ако това се наложи, имаме готовност до часове да окажем пълно и всякакво съдействие.

Следващата седмица военният министър свиква Съвета по отбрана, на който ще бъде обсъден въпроса с ремонта на самолетите МиГ-29. През септември изтича договорът ни с Русия за самолетите и България няма намерение да го поднови заради евентуални санкции от ЕС, обясни Ненчев и каза, че ще се търсят други възможности:

По време на посещението на президента в Полша имаше наши представители, които разговаряха с полската страна, и се оказа, че разликата в цената между Русия и Полша е доста сериозна. Тоест, ако руската страна ни предлага да ремонтираме тези изтребители за 3 млн. на един двигател, а МиГ-29 имат по два, полската страна предлага това да се случи за 2 млн. Това е една много сериозна разлика. В момента, в който изтече договорът с руската страна, ние повече не можем да подновяваме този  договор по ред съображения и санкции, които ни се налагат от ЕС. Търся всяка една опция. До края на годината не бива да има никакво безпокойство за това, че ние можем да си свършим работата и да охраняваме самостоятелно въздушното си пространство.

Министърът на отбраната е в делегацията на президента Росен Плевнелиев при посещението в Монголия и Южна Корея.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени