Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

За разнобой в съвета за тристранно сътрудничество за пенсионната възраст съобщава в уводното си заглавие вестник Монитор. "Бизнесът е против скок на осигуровките, но кабинетът не отстъпва", пише изданието и подчертава идеята за премахване на пенсия при фалшиво решение от ТЕЛК.

Паралелно с новината, че пенсионната реформа е без подкрепа, от първата си страница Труд съобщава, че заради увеличения износ и вътрешното търсене икономиката живна, ръстът на брутния вътрешен продукт е 2 процента, съобщава още изданието и публикува сравнителна таблица за мястото на България сред останалите страни - членки на Европейския съюз.

На челно място Новинар извежда обещанието на Комисията за енергийно и водно регулиране за поносими такси за ток. "Цената на парното замръзва от юли", пише изданието и допълва, че топлофикациите и регулаторът са в разнобой по отношение цената на парното.

Вестниците Стандарт и Преса избират за уводни материали развитието по казуса с Корпоративна търговска банка. "Хиляда на разпит за КТБ", отбелязва "Стандарт" и допълва: "Цацаров вика всички вложители с подправени договори".

Преса избира за акцент казаното от главния прокурор и депутата Румен Гечев, че далаверата с депозитите разрешила шефка в КТБ. Вестникът уточнява, че става дума за Нели Кордовска - изпълняваща длъжността подуправител на БНБ за Банков надзор, която лично подписала предоговоряне на връзкарските сметки.

24 часа акцентира по темата със заглавието: "Нели Кордовска разрешила на Иван Костов да предоговори депозита от КТБ".

Повечето издания съобщават и за казаното от премиера Бойко Борисов, че до края на май ще бъде наета международна фирма, която трябва да търси изчезналите от КТБ пари.

На челно място вестник Сега пише, че Европейската комисия е пришпорила кабинета за независима оценка на банките. Според изданието от Брюксел е даден ясен знак, че комисията не приема мудните действия на институциите за гарантиране на стабилността на финансовия сектор след фалита на КТБ.

Новината за изпращането на войска по границата с Македония е водеща за вестник Сега. Това е акцент и за вестник Преса, който в каре, озаглавено "Бойна готовност", пише, че спецсилите на армията и баретите тренират заради Македония и че сме готови да приемем 90 хиляди македонци с български паспорти. Темата е водеща и за повечето издания тази сутрин.

24 часа отделя място на инициативата за пътна безопасност, подета от български медии "Нужни сте ни живи". Освен с репортаж за началото на кампанията, вестникът продължава темата с публикуване на предложението на депутата Настимир Ананиев, който има идея младите шофьори да карат само по светло и то не мощни коли. Темата намира отражение и във вестник Монитор, който съобщава за шествие под надслов: "Искам да се прибера жив", проведено в село Яхиново след тежката катастрофа там, отнела живота на петима души.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна