Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър кани на уникално пътуване в хилядолетната му история и култура

Древният град-царство Курион
Снимка: Бранислава Бобанац

От днес в продължение на 10 дни Кипър кани на уникално пътуване в хилядолетната му история и култура. До 25-и май продължава започващата днес програма, с която на Острова на Афродита се отбелязва Международният ден на музеите.

20 музеи, галерии, национални и местни културни центрове канят жителите и гостите на многобройни прояви, които представят по оригинален и атрактивен начин хилядолетната история и култура на средиземноморския остров.

Музеите отварят вратите си за безплатен достъп и безплатни обиколки на техните експозиции. Лекции, семинари, изложби, концерти, много музика ще изпълнят техните зали. Предвидени са и специални екскурзии по известните археологически обекти, останали на острова от античността.

Образователни програми ще поведат най-малките на увлекателно пътуване в историята и културата на Кипър. Музеят на морето в Агия Напа вдига платна за морски пътешествия, децата ще могат да слушат разказвачи на народни приказки и да участват в традиционни кипърски игри.

Редица музеи, сред които Етнографският музей в Никозия и Музеят на народното творчество, организират семинари и творчески работилници за деца и възрастни по традиционни кипърски занаяти – грънчарство, керамика, кошничарство, изработване на мозайки, плетиво. Атрактивни ще бъдат и празниците в Музея на традиционната бродерия и сребро в село Лефкара. Ще има и дегустации на традиционни кипърски деликатеси.

Програмата е най-богата в понеделник, когато се отбелязва Международният ден на музеите, и през двата уикенда, които са изпълнени с прояви за цялото семейство, а Нощта на музеите ще предложи на всички гости уникални преживявания.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна