Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът гласува проект за правилник за дейността му

Снимка: БТА

В условията на промяна в парламентарните групи след разделянето на ДПС и в очакване за връчване на втория мандат на Продължаваме промяната- Демократична България, Народното събрание ще гласува проект на правилник.

Временната комисия отхвърли предложението депутатите да не получават възнаграждения по време на предизборна кампания за парламентарни избори. Очаква се да бъде прието председателят на парламента да може да определи ден и час за гласуване на включените в седмичната програма законопроекти, проекти на решения и декларации и обръщения при липса на кворум в деня на самото разглеждане. Ще може по изключение парламентаристите да провеждат и две гласувания в рамките на едно пленарно заседание, само ако по време на обсъждането не са направени предложения за изменение или допълнение на законопроекта.

По законопроекти, които се отнасят до съдебната власт занапред председателят на водещата комисия ще изисква становище освен от Висшия съдебен съвет, и от Висшия прокурорски съвет.

9 министри ще отговарят на депутатски въпроси в рамките на петъчния парламентарен контрол. Министърът на правосъдието Мария Павлова ще отговаря на питане относно влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс. Тя ще отговори и на депутат от "Възраждане" относно регистъра в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

В парламентарния контрол ще участва и министърът на здравеопазването Галя Кондева, която ще отговаря и на въпрос за промените в реда и условията за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Въпроси има и към служебния министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. Те са относно проблеми за пътуващите с влаковата линия Пловдив- Асеновград и частен тир паркинг на Дунав мост 2.

В парламентарния контрол ще вземе участие и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Един от въпросите е относно действията на МВР по издирването и установяването на местонахождението на Евелин Банев  - Брендо.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна