Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Процентът на новородените недоносени деца у нас достига 20 на сто

Снимка: БГНЕС

Според данни на Асоциацията по неонатология 9% от новородените у нас деца са недоносени, а във Варна, Пловдив, Враца и Сливен процентът е 20. Тази негативна статистика събра в София български и германски специалисти на международен симпозиум.

Според Минка Владимирова, директор на дирекция "Социални дейности" в Столичната община, е много важна подкрепата, която ще бъде оказана на недоносените деца и родителите им, превенцията на национално ниво, както и интегрирания подход към засегнатите семейства:

През последните години активно се говори за сливане на интегрирани социални услуги във връзка с ранната интервенция за работа с деца с увреждания.

Наличието на аномалии по време на бременността не е рядко явление и голяма част от тях са съвместими с живота и затова е необходимо родителите да бъдат добре информирани. Това обясни директорът на болница "Шейново" в София д-р Румен Велев и допълни:

Възможност за ранна диагноза на хромозомни аномалии и на генетични аномалии ни дават възможност още на ранен етап от развитието на плода – 11-12 седмица, да знаем дали бебето е генетично здраво. Това дава възможност на родителите много по-информирано да вземат решение за бъдещето на бременността.


Д-р Майер, директор на клиника по детско-юношеска медицина в Марбург, Германия, каза, че с помощта на новите технологии смъртността на недоносените бебета по 1,5 кг вече е под 10% и допълни:

Процентът на смъртност и на тежки усложнения на преждевременно родените в някои райони е два пъти по-висока, отколкото в други.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени