Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Хърсев: Законът забранява трансформирането на преференциални депозити

Снимка: БГНЕС

Нищо неморално няма в това политици и представители на бизнеса да се срещат с шефа на голяма банка като КТБ. Няма проблем да се покажат списъците с посетителите на КТБ. Всичко, което се осветлява около казуса КТБ, не се знае доколко е вярно, но начинът, по който се представя, е убийствен за образа на цялата държава. Ако Фондът за гарантиране на влоговете е трансформирал депозити и е дал пари на клиенти на КТБ, длъжен е да си поиска парите. Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ финансистът Емил Хърсев:

Забранено е от закона трансформирането на преференциални депозити. Това е поемане на държавен дълг, което е невъзможно да се направи от друг, освен от законодателя. Законодателят вече е изключил тази възможност. И сега не е могло да стане и не е станало. Всички тези трансформации просто са недействителни. Ако Фондът е платил на клиенти на КТБ, на които не е трябвало да плаща, и сега това се установи, единственото, което е той трябва да направи, е да си поиска парите.

Според него стрес тестовете, които налага Европейската комисия на българските банки не са необходими. Той смята, че Комисията интерпретира по „абсурден начин“ съществуващата банкова статистика:

ЕК провежда трайно негативна политика към банките в цяла нова Европа. Не знам по каква причина това трябва. Ние от ЕК получаваме постоянно негативни и лъжливи факти по отношение на банковата система на всички тези страни. Последният случай беше т.нар. доклад по повод европейския семестър, където се твърдяха откровени неистини за българските банки, интерпретираше се по абсурден начин статистиката за приходите и разходите на местните и чуждестранните банки. ЕК не е образец за икономическа политика. Тя е непоследователна, неясна, без някаква цел и има неприемливи методи за репресия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна