Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълна промяна в политиката на Гърция по приватизацията

Пълна промяна в политиката на Атина по приватизацията. Продават мажориталния пакет акции на пристанище Пирея. Депутати от СИРИЗА обвиниха собственото си правителство в потъпкване на предизборната програма. Моряците обещават стачки срещу приватизацията.
Програмата по приватизация продължава, въпреки обещанията на СИРИЗА, че няма да допусне чужди инвеститори в пристанище Пирея. Вицепремиерът Янис Драгасакис, а и говорителят на правителството заявиха, че очакват до края на септември да се обяви победителяТ в търга. Фаворит е китайската фирма „Коско“, която вече придоби два терминала и е готова да закупи и предлаганите от правителството 51% от мажоритарния дял.
Приватизацията на пристанища и летища е в основата на искането на кредиторите за деблокиране на транша от финансова помощ към Атина.
Синдикатът на моряците и докерите отговори със закана за мащабни протести и стачки.
Дори и парламентарната група на СИРИЗА проведе днес няколкочасово заседание с обвинения срещу правителството, че е потъпкало предизборните обещания на партията. На места активисти на СИРИЗА поискаха оставката на министри, които предизборно заявиха, че пристанищата ще останат държавни.
След отблокиране на програма за пристанище Пирея се очаква търга за пристанищата Солун и Александруполис, към които също има много силен интерес на чужди инвеститори.
Икономисти в Атина коментират днес, че Гърция не може да се възстанови от кризата без да приложи мащабна приватизация. Социолози прогнозират срив на общественото доверие към правителството на Алексис Ципрас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна