Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11-а нощ на музеите

| обновено на 18.05.15 в 10:23 БНР Новини
Д-р Ангел Динев, директор на Регионалния исторически музей - Стара Загора, в студиото на предаването.
Снимка: Божидар Любенов
Юбилейното десето издание на Европейска нощ на музеите, организирано през 2014 г., успя за пореден път да предизвика интереса на различна по възраст и интереси публика. И тази събота, на 16 май, за 11 път много музеи от цялата страна отвориха вратите си за хилядите посетители. Всяка година все повече и повече музейни врати се отварят в тази романтична нощ, а това е един подходящ подарък за любителите на музеите, които пък с всяка отминала година също стават все повече. И отново всеки посетител имаше възможност безплатно да се разходи из залите на избраните от него музеи, които до късно вечерта посрещаха с усмивка всички желаещи да разгледат колекциите. И не само това. Както всеки път на публиката се предлагаха разнообразни и многобройни прояви - концерти, спектакли и други забавления. Към този оригинален празник и ние, българите, вече имаме своя важен и запомнящ се принос - изложбата „Епопея на тракийските царе” - открита преди месец в музея Лувър в Париж.
„Следи във времето” - изложба на Симеон Панайотов, Музей на религиите, РИМ Стара Загора. Снимка: Живко Симитев
За надеждите, срещите с публиката и оригиналните идеи в тази 11-та по ред Нощ на музеите, разговаряхме с нашия гост в предаването - д-р Ангел Динев, директор на Регионалния исторически музей - Стара Загора. Той е автор на повече от 25 научни и научно-популярни публикации. Също и на интересни монографии, свързани със събития и хора от региона на град Стара Загора. Като „Видни старозагорци, командвали Българската армия през Балканските войни (1912-1913 г.)”, „Последният войн на Царя и Отечеството в Стара Загора. Генерал-майор Никола Грозданов – живот, дейност и трагична съдба (1894-1976 г.)”, и „Старозагорският регион във военноотбранителната политика и във войните на България (1878-1945 г.)”, „История на 12-и пехотен Балкански полк (1885-1945 г.)”... От 2014 г. е директор на Регионалния исторически музей - Стара Загора.
„Интерактивен барок” на Марианжела Анастасова. Снимка: Божидар Любенов
Музеят посрещна тази 11-а Европейска нощ на музеите с две интересни събития. На 12 май беше открита изложбата „Съкровищата на българските ханове” - копие на средновековното българско съкровище от Над Сент Миклош. Скъпоценните предмети са намерени от двама български градинари - братята Христо и Кирил Накови преди 210 години край банатското село Над Сент Миклош (тогава в границите на Австрийската империя, днес - в Румъния). По-късно те подаряват златните съдове на австрийския император Йосиф II. Днес оригиналното съкровище се съхранява в Музея за история на изкуството във Виена и е анотирано като българско съкровище от Над Сент Миклош. Изложбата е организирана съвместно с Националния исторически музей и община Стара Загора.
СнимкаДругата интересна изложба е представена в Музея на религиите – един от най-интересните филиали на РИМ - Стара Загора. Тя е на двама съвременни български художници - „Интерактивен барок” на Марианжела Анастасова и „Следи във времето” на Симеон Панайотов. Партньор за тази изложба е фондация за култура „199”.

По повод на Международния ден на музеите, който  отбелязваме всяка година на 18 май, нашият екип поздравява хората, които са посветили своята професионална реализация на музейното дело, на популяризирането и опазването на културното наследство. Пожелаваме на всички тях много успехи, а на публиката на българските музеи - много интересни изложби.

Нощ на музеите, Музей на религиите, РИМ Стара Загора. Снимка: Атанас Жеков



16 май
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна