Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Стойнев: БСП няма да подкрепи пенсионната реформа и сливането на болници

Социалистите ще настояват максималният осигурителен праг да достигне 3800 лева

Снимка: БГНЕС

БСП няма да подкрепи предлаганата от правителството пенсионна реформа, заяви в Шумен заместник-председателят на Националния съвет на партията Драгомир Стойнев. Той посочи, че социалистите са против увеличението на стажа и възрастта за пенсиониране:

По време на правителството на Пламен Орешарски ние замразихме увеличаването на стажа и на възрастта, защото нищо не налага да се увеличава стаж и възраст на едно население, в което хората трудно могат да се пенсионират, защото няма работа. Така че няма как на един човек, който е безработен да му вдигаш стажа и възрастта и да казваш - ти трябва да работиш до 65 години, за да се пенсионираш. Второ, никой не мисли за това поколение през 90-те години, което де факто работеше в един див капитализъм. Това са хора, които трудно могат да докажат своите години трудов стаж. Ние не приемаме това същото поколение да изнесе една реформа, която е изключително несправедлива.

БСП ще настоява максималният осигурителен праг да се вдигне до 3800 лева, тоест да стане 10 минимални работни заплати, заяви Стойнев. Той коментира и реформата в здравеопазването. По думите му, левицата не приема промени, които целят изкуствено сливане на здравни заведения. Драгомир Стойнев каза още, че БСП готви нов план за икономическо развитие на страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!