Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев: Вече не сме сигурни, че Македония покрива политическите критерии за членство в ЕС

Снимка: andrey-kovatchev.eu


ЕП многократно е заявявал готовност да посредничи между воюващите в момента страни в Македония.  Даже изпратихме контактна група от трима колеги – от ПЕС, ЕНП и Либералите, които да говорят с основните  лидери в Македония и да спомогнат за едно демократично решение на сегашната криза.

Това каза за предаването „Събота  150“ по „Хоризнотевродепутатът Андрей Ковачев.Според него е необходимо управляващите да поемат политическа отговорност и да се намери нова формула за провеждане на избори.

Този терористичен акт трябва да бъде разплетен докрай. Как така се появи тази групировка в Куманово? Кой е говорил с тях? Какво е говорил с тях? Дали са искали да се предадат, защо се получи престрелката и т.н.

ЕП многократно е изразявал позиция за случващото се в Македония и нейния напредък по пътя на евроинтеграцията, каза Ковачев. Той припомни и свое изказване от последния дебат, че премиерът Груевски отдалечава страната от членството в ЕС. Следващата седмица ще има дебат в ЕП за случващото се в Македония, допълни политикът.

Ние атестирахме на Македония, че тя покрива политическите критерии, преди известни години. В момента имаме крачка назад. Вече не сме сигурни, че Македония покрива политическите критерии за членство. Затова и тук трябва да са усилията на едно бъдещо македонско правителсво – това отново да бъде препотвърдено.

Българският глас се чува при формирането на европейските позиции, особено за района на Балканите, категоричен е Ковачев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна