Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск се срещна с палестинския президент Махмуд Абас

Махмуд Абас и папа Франциск във Ватикана
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск се срещна с палестинския президент Махмуд Абас дни, след като Ватикана обяви финализирането на договор, с който се признава палестинската държава, предаде Ройтерс. Очаква се договорът да бъде подписан официално до дни.

Светият отец проведе 20-минутна частна аудиенция с Абас, в която нарече палестинския ръководител "ангел на мира".

Утре палестинският президент ще присъства на канонизирането на две палестински монахини от папа Франциск, съобщава БТА. Това са живелите през 19 век Мариам Бауарди, основала във Витлеем първия кармелитски манастир в Палестина, и Мари-Алфонсин Гатас, съоснователка на конгрегацията на "Монахините на Броеницата" в Ерусалим.

На същата церемония на площад Свети Петър папа Франциск ще канонизира и французойката Жан Емили дьо Вилньов и италианката Мария Кристина дел'Имаколата.

Светият престол обяви, че скоро предстои да бъде подписано споразумение за правата на Католическата църква в палестинските
територии, по който Ватикана и Палестинската държава преговарят от 15 години. От споразумението, финализирано на 13 май става ясно, че Светият престол вече ще поддържа дипломатически отношения не с Организацията за освобождение на Палестина, а с държавата Палестина. Договорът е първият правен документ между Светия престол и държавата Палестина и представлява официално признаване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени