Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ватикана призна официално Палестина в договор

Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ватикана призна официално държавата Палестина във финализиран вчера нов договор, който предстои да бъде подписан тази седмица. Съгласно споразумението Светият престол вече ще поддържа дипломатически отношения не с Организацията за освобождение на Палестина, а с държавата Палестина. Договорът е първият правен документ между Светия престол и държавата Палестина и представлява официално признаване, съобщава БТА.

Палестинските власти приветстваха решението на Ватикана. Високопоставената палестинска представителка Ханан Ашрауи, член на изпълнителния комитет на Организацията за освобождение на Палестина, заяви:

Изключително окуражени сме от признаването на палестинската държава от Ватикана. Разглеждаме го като много важно развитие, не само от политическа, но и от морална, хуманна и правна гледна точка. То подготвя нова ера, в която Палестина ще се разглежда от целия свят като държава.

Израел окачестви решението на Ватикана като разочароващо.

Палестинският президент Махмуд Абас ще се срещне с папа Франциск в събота преди канонизирането на двама нови светци от Светите земи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна