Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският културен клуб в Скопие призова българите в Македония да участват в протеста в неделя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският културен клуб в Скопие - най-влиятелната организация, обединяваща българите в съседна Македония, отправи апел към сънародниците ни в югозападната ни съседка да излязат утрешния протест.

Ерес е да бъдеш българин в Македония, разказва председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов пред БНР. Българите в Македония подкрепят протестите в страната и смятат, че те са оправдани. Организацията излезе с апел към българите в Македония, призовавайки ги утре да отидат на организирания от опозицията протест срещу управлението на македонския министър-председател Никола Груевски.

Да, ние дадохме подкрепа. Днес излизаме явно с апел до гражданите, до членовете, до симпатизантите на БККС да излезнат на протеста и да кажат "Стоп, до тука беше с тази диктатура".
Ние сме най-потърпевшата част от населението на Македония. И до ден днешен, 25 години след прогласяването на независима държава Македония, нито един декларариран българин в Македония все още няма никакъв пост в държавата, обясни Лазар Младенов.

Във връзка с предстоящи масови прояви в Република Македония, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да планират маршрута си и да избягват струпването на хора, както и районите под полицейска охрана. При нужда българските граждани да се обръщат към посолството ни в Скопие или Генералното ни консулство в Битоля.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна