Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Кекеновски: Митингът показа, че Македония иска да върви към евроатлантическа интеграция

Снимка: БГНЕС

Проф. Йове Кекеновски е загрижен за процесите, които протичат в съседна Македония. Антиправителственият митинг в Скопие показа ясно къде иска да е Македония, а именно по пътя на евроатлантическата интеграция. Днес на проправителствения протест, организиран от управляващата партия в Скопие ВМРО-ДПМНЕ, се очаква да дойде и част от членската маса, която не подкрепя политиката на своя лидер и премиер Никола Груевски. Според проф. Кекеновски премиерът Груевски иска да покаже сила и че хората искат той да остане на поста.
 

Ако сами могат, част от партийните членове  да решат дали да дойдат на организирания от тяхната партия митинг, то това биха направили много малък процент. Никола Груевски вече създаде редица проблеми на Македония. Аз, както и голяма част от гражданите на Република Македония, искам Никола Груевски да си отиде от властта. Неговото оттегляне е желано и от международната общност, каза проф. Кекеновски.

На въпрос дали е възможно Македония да влезе в "украински сценарий" на развитие на политическата ситуация, проф. Йове Кекеновски казва, че не е изключено и подобно развитие.

Всички етнически общности в Македония имат ясна мисъл и отговорност за политическото развитие на страната си. Целта е всички да се преборят днес за една единна демократична Република Македония, а не гражданите да бъдат заложници на някои политически елити, допълни той.

Йове Кекеновски е категоричен, че никога досега Москва не е била толкова ангажирана с бившата югославска република. Според него Русия повече е била ангажирана със Сърбия, отколкото с Македония. Когато е била сложна ситуацията на Сърбия, Русия винаги я е подкрепяла, докато такава ангажираност от страна на Москва към Скопие не сме виждали, каза той.

Интервюто на Николай Кръстев с проф. Йове Кекеновски можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна