Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатически маратон на първите директни разговори между Груевски и Заев

Снимка: БГНЕС
Маратонът от преговори между двамата македонски лидери – на опозицията Зоран Заев и премиера на страната Никола Груевски, продължава. Разговорите се водят в Страсбург с посредническата роля на комисаря по разширяването и регионалната политика Йоханес Хан и евродепутата Ричард Хюит.

Опозицията в Македония настоява за оставка на Груевски и съставяне на преходно правителство, а премиерът Георгиевски отхвърля исканията.

Посланикът на Европейския съюз (ЕС) в Скопие Айво Орав, който участва в конференция за европейската интеграция на югозападната ни съседка, даде ясно да се разбере, че Македония може да изгуби препоръката, която има за начало на преговори за евроинтеграция.

Ако Македония не направи нещо положително до 31-ви август, страната може да изгуби получената препоръка за преговори с Брюксел, бе категоричен представителят на ЕС в Македония.

Посланик Орав все пак определи като положителни мирния протест на опозицията и всенародния митинг в подкрепа на управляващите, които се проведоха през последните дни в македонската столица. Другият позитивен момент според него е, че лидерите на парламентарните политически сили в македонския парламент започнаха да си говорят, в сравнение с преди това, когато години наред не го правеха. 

В същото време, докато в Страсбург се водеха първите директни преговорите между двамата лидери, Държавният департамент излезе с ясна позиция, че социалдемократическата опозиция, която е извън парламента от година, трябва да се върне в Собранието. Според говорителя на Държавния департамент на САЩ Джеф Ритке Вашингтон и Брюксел са в непрекъснат контакт с македонските власти и политическите лидери. И руският външен министър Сергей Лавров се включи в дипломатическата активност около Македония и предложи Генералният секретар на Съвета на Европа Торборн Ягланд да посети Скопие. Москва е настояла, че посещението на Ягланд в Македония е много важно заради нарасналото напрежение в страната през последните дни и седмици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна