Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата между Груевски и Заев завърши без резултат

| обновено на 20.05.15 в 13:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Първата директна среща между премиера на Македония Никола Груевски и лидера на опозицията Зоран Заев, която се състоя в Страсбург, продължи десет часа. Интензивните разговори продължиха до 04.00 часа сутринта. На излизане двамата лидери отказаха коментар.

Това бяха първите директни разговори между Груевски и Заев, откакто преди месец Европейскиятт парламент (ЕП) инициира диалог между враждуващите лагери в македонския политически блок. В разговорите активно участваше и еврокомисарят Йоханес Хан, заедно с евродепутатите. Европейските представители са водили диалог паралелно и с представителите на македонската опозиция, и с тези на управляващите.

Медиите в Скопие не дават никаква информация, освен казаното от евродепутата Ричард Хюйт пред двуезичната медия "Алсат М", че по време на разговорите са били разглеждани всички идеи. Той не изключи варианта за съставяне на преходно правителство в Македония.

Според останалите евродепутати разговорите в Страсбург са били важни и Груевски и Заев са водили искрен разговор. По мнението им, диалогът между македонския премиер и лидера на опозицията трябва да продължи.

Следващата среща е в Скопие на 26-и май. Тогава ще се проведе срещата на водещите лидерите на партиите в македонското Собрание.

Междувременно днес стана известно, че лично премиерът Никола Груевски е давал наставления на началника на специалните части от залата за видеонаблюдение в правителството как да бъдат притиснати студентите и да бъдат арестувани. 

И днес продължават протестите на поддръжниците на управляващата партия и опозицията в столицата Скопие, съобщи АФП. Близо 150 обитатели на опозиционния палатков лагер пред сградата на правителството посрещнаха утрото под открито небе, а около 50 поддръжници на правителството прекараха втора нощ в палатките пред парламента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени