Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комплекс за преработка на тежки остатъци откриха в Бургас

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комплекс за преработка на тежки остатъци за 1 милиард и 500 милиона долара откриха премиерът Бойко Борисов и президентът на „Лукойл" Вагит Алекперов. Инсталацията, която се намира на територията на „Лукойл Нефтохим- Бургас“ е най-голямата в Югоизточна Европа и от 8-те най-големи в света.

Новият комплекс, известен на специалистите като Инсталация за хидрокрекинг на гудрон, е най-голямата чуждестранна инвестиция в страната. Чрез него ще се повиши ефективността при преработката на нефта, ще се увеличи производството на светли горива и ще се подобри качеството на мазута, който ще може да се изнася вече и за европейските страни. Този комплекс извежда нефтената рафинерия в Бургас сред най-добрите в света, каза при откриването президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов.

Аз съм уверен, че вече работещият комплекс ще помогне на Република България да повиши своя промишлен потенциал, да се увеличат постъпленията от данъци в хазната и да се създадат нови работни места. 

Над 1 милиард повече са приходите в бюджета за първите месеци, заяви премиерът Бойко Борисов.

Не само растежът в икономиката, който имаме за първите месеци, съществена роля в това, трябва да ви кажа, играе и борбата с контрабандата. Над милиард вече са събрани повече приходи от първите месеци и голяма част от тях са и от горивата, включително и в момента колегите правят реализация в тази посока.

Изграждането на новия комплекс ще позволи да се преработва по-евтин нефт от руския, което в дългосрочен план ще понижи цените на горивата, казаха специалисти от нефтозавода.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени