Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Недева: Промените в НПК за ограничения на подсъдимите ще отворят много повече проблеми

Снимка: БГНЕС

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които целят да ограничат практиката осъдени на първа или втора инстанция да изчезват и да не влизат в затвора, бяха обсъдени на заседания на правната комисия в Народното събрание. На тях обаче не са били поканени представители на Висшия адвокатски съвет, съобщи в предаването "Преди всички" адвокат Емилия Недева.

Тя коментира, че предлаганите мерки ще отворят много повече проблеми, защото измененията показват едни от най-сериозните ограничения на правата на обвиняемите и подсъдимите за последните 20 години. По думите ѝ оценката за промените на Европейския съд за правата на човека не е положителна.

Бързината и до известна степен конспиративността, при която се обсъждат тези промени, може би се дължи на това, че самите вносители, идейният вносител знам, че е Главна прокуратура, но самите вносители, които предлагат промените, не могат да бъдат убедени в тяхната правота и изобщо в съответствието им със стандартите за защита на човешките права. Те са сериозно посегателство, но по-скоро в популистки план и прехвърлят върху съда една голяма част от отговорностите, които на практика има прокуратурата и най-вече органите на МВР по осигуряването на обвиняемите за съд и по привеждане на присъдите в изпълнение, коментира адвокат Недева.

Според нея предлаганите мерки, като временни документи за осъдените на първа или втора инстанция или електронни гривни за хората под домашен арест, трябва да имат финансова обосновка, преди да бъдат подложени на обсъждане:

Няма форма на държавна принуда, която трябва да бъде финансирана от лицето, спрямо което тя се прилага. Ако вървим по тази логика, това означава, тези, които са лишени от свобода, да си плащат разноските за престоя в затворите, а тези под домашен арест гривните. Това не може да се случи, защото обвиняемият и подсъдимият не са длъжни по никакъв начин да съдействат по отношение на мерките за принуда.

Недева заяви, че бягства на подсъдими има във всички страни, но те не могат да бъдат ограничени чрез рестриктивни мерки, които да бъдат прилагани спрямо всички обвиняеми, независимо дали имат намерение да бягат или не.

Цялото интервю с адвокат Емилия Недева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени