Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Нашественици“ - един филм за тъмната страна на руския бизнес

Снощи в Гьоте-институт в София се състоя ексклузивната прожекцията на новия разследващ документалния филм „Нашественици“ на режисьора Александър Гентелев. Филмът е произведен от немския телевизионен канал ZDF.

Филмът разкрива много сериозен феномен, който е характерен за нашите почти демократични ширини, т.е. завземане на жилища на хора, на успешни бизнеси и компании. Неща, които са ни познати, макар и завоалирано, тук в България. Имаше много чувствителност спрямо филма от страна на публиката, която се състоеше предимно от млади хора, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Мартичка Божилова.

Продуцентът на „Нашественици“ Симоне Бауман съобщи, че световната премиера на филма е била по време на един от най-престижните документални фестивали в Амстердам.

Симоне Бауман и Ирина Недева

Нашествениците, това е една огромна система, свързана със страшно много корупция и завземане на територии, на жилища и на бизнеси. Тази система е свързана със съдилища, адвокати, прокурори, политици и охранителни групировки. Много често това са групировки от организираната престъпност, които реално вземат най-привлекателните бизнеси и жилища. Това е много организирана система, свързана с криминални лица, обясни Симоне Бауман.

Тя казва, че не е било лесно да убедят жертвите на тези престъпления да говорят пред екипа:

Не беше лесно да спечелим доверието на тези хора и те да говорят пред екипа, но в един момент осъзнаха, че няма какво повече да губят. Те са изгубили всичко. Повечето от тях вече не живеят в Русия, така че за тях тази горчивина и разочарование бяха достатъчни те да се разкрият пред камерата и да разкажат своята история.

Още за филма можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна