Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отложиха внасянето на проекта за промени в Конституцията, свързани със съдебната власт

ГЕРБ и Реформаторският блок отложиха за другата седмица внасянето на проекта за промени в Конституцията, свързани със съдебната власт. Предварителните очаквания бяха, че това щеше да се случи днес.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни в кулоарите на парламента, че отлагането е заради депутати, които са искали да се подпишат, но по една или друга причина са отсъствали. Текстовете са подписани от ГЕРБ, реформаторите, Патриотичния фронт. Към тях са се присъединили и осемте депутати на БДЦ.

Въпросът е да има търсене на политически консенсус и от другите парламентарно представени групи. Това, с което мога да се ангажирам, е, че другата седмица ще внесем подписите, които сме събрали. Имаше заявени допълнителни претенции от Реформаторския блок, които обаче не намират място в събраните подписи към настоящия момент, вече на работно ниво ще се стигне до финалния вариант, каза Цветанов.

Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев разчита на предстоящите дебати в правна комисия и пленарна зала. А дотогова: Събираме всеки отделен подпис на народен представител от групите, които подкрепят законопроекта.

Ролята на ДПС ще бъде на опозиция: Това, което се вижда, че няма да я получим от ДПС. Може би трябва да се направя на изненадан, но не съм.

Диалог с АБВ за промени на Конституцията има, каза той: Те подкрепят повечето мерки, не желаят да бъдат вносители, но вярвам, че ще имаме подкрепата им след работата на комисията.

АБВ обаче няма да се включи като съвносител на промените в Конституцията. Румен Петков обясни, че има законопроект за промени в закона за съдебната власт, текстовете от който противоречат на предлаганите конституционни промени.

Ние имаме, след много широка дискусия с представители на магистратурата, на ВСС, участието на ВКС, ВАС, главна прокуратура, внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и в тези предложения, които бяха направени за промени в Конституцията, в начина и структурирането на ВСС, се съдържат взаимноизключващи се тези с тезите в нашия законопроект. Това означава ние да се откажем от един текст, който е подготвян с много сериозна юридическа експертиза. Заявяваме много категорично волята си за участие в конструктивен дебат, който е свързан с промените в Конституцията, но ние няма да се включим в дебат, който надхвърля правомощията на обикновено Народно събрание.

Финалният за момента вариант на конституционните промени предвижда мандатът на ВСС да бъде четири години. Министърът на правосъдието ще председателства апела на съвета, но не и колегиите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна