Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анджей Дуда е новият президент на Полша

| обновено на 25.05.15 в 20:38
Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опозиционният консервативен кандидат Анджей Дуда е новият президент на Полша, сочат официалните резултати от втория тур, цитирани от Асошиейтед прес и ТАСС.

Държавната избирателна комисия съобщи, че кандидатът на най-голямата в страната опозиционна партия "Право и справедливост" печели изборите с 51,55 процента от гласовете. Досегашният държавен глава Бронислав Коморовски от либералната управляваща "Гражданска платформа" получава 48,45 процента.

Дуда благодари на гласоподавателите за предоставената подкрепа: Благодаря на всички, които участваха в кампанията, и които ме подкрепиха, благодаря на хилядите, милионите анонимни гласоподаватели. Убеден съм, че заедно можем да управляваме нашата страна. Това е сериозна и тежка работа, която никой не може да свърши сам без подкрепата на народа.

Досегашният президент Коморовски призна поражението си: Това беше решението на гражданите на свободна и демократична Полша. Демокрацията означава, че трябва не само да признаем присъдата на гласоподавателите, но и да я уважим. Затова поздравявам своя опонент в изборите – Анджей Дуда.

Резултатът от балотажа е тежък удар за проевропейската "Гражданска платформа", която управлява Полша от осем години, отбелязва Асошиейтед прес.

Победата на 43-годишния юрист трябва да бъде официално потвърдена днес, когато ще бъдат обявени окончателните резултати. 

В Полша президентските правомощия са относително ограничени, но се прогнозира напрежение с Европейския съюз, защото партията на новия президент е евроскептична.

Анджей Дуда започна първия си работен ден след изборите с раздаване на кафе в метрото в полската столица. Жестът към избирателите му се проведе на метростанция Centrum, на която победителят от опозиционната партия "Право и справедливост" поговори с гражданите. Анджей Дуда със съпругата си Агата Корнхаузер-Дуда (д.) и дъщеря си - Кинга Дуда (л.)

Дуда официално ще встъпи в длъжност на 6-и август, когато изтичат правомощията на Коморовски. Предизборната му платформа предвижда намаляване на възрастта за пенсиониране от 67 на 65 години, намаляване на данъците и насърчаване на полския бизнес.

Руският президент Владимир Путин призова за "конструктивни отношения" с Полша в поздравленията си към новоизбрания полски президент. Путин подчерта, че изграждането на конструктивни отношения, въз основа на принципите на добри междусъседски отношения и уважение на взаимните интереси, ще спомогне укрепването на сигурността и стабилността в Европа.

Отношенията между Москва и Варшава са в една от най-ниските си точки в историята, коментира Франс прес. Полша е сред най-острите критици на действията на Русия в Украйна. Като страна-членка на ЕС Полша наложи санкции на Русия заради кризата в Украйна, което доведе до въвеждането на контрасанкции от Москва за забрана на внос на западни селскостопански продукти. Въпреки замразените отношения Кремъл призовава за подобряване на двустранните връзки "без робуване на стереотипи", се казва още в съобщението. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени