Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Колев: До изборите ще има и други случаи като в Гърмен

Снимка: БГНЕС

Същността на конфликта в Гърмен не е междуетнически, каза в предаването "Хоризонт до обед" Деян Колев – председател на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

В събота трима души бяха тежко ранени и приети в болница, осем са с по-леки наранявания, деветима бяха арестувани при масов бой между жители на Гърмен и съседната ромска махала "Кремиковци". Конфликтът започва като междусъседска свада.

Всяко напрежение по какъвто и да било повод трябва да ни тревожи, особено тогава, когато то може да бъде използвано, коментира случаят Деян Колев:

Същността на конфликта не е междуетническа. Много е лесно в такъв социален конфликт, когато участват представители на различни етноси, много бързо неговата социална същност се измества и добива етнически окраски, което е тревожното.

Според него не е трябвало да се допуска свръхконцентрация на новозаселили се роми:

Протестиращите много ясно казват, че с ромите, с които живеят открай време в тези села, проблеми няма. Проблемите са се появили, когато за една година махалата се е увеличила три пъти. Очевидно е, че е стимулирано заселването на идващи от други места роми. Очевидно е, че не са спазени голяма част от предписанията за разрешаване на жилищните проблеми там. Това неминуемо води до появяването на такъв конфликт.

Той предположи, че конфликтите най-вероятно са два – между ромите и българското население, и между местните и новонастанилите се роми.

Деян Колев каза още, че общото между конфликта в Гърмен и случилото се в Катуница преди години е, че и двете ситуации се случват в навечерието на избори.

Моето притеснение е, че до идването на изборите ще има и други такива случаи, допълни той.

Цялото интервю с Деян Колев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна