Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непал отбелязва един месец от опустошителното земетресение на 25-и април

| обновено на 25.05.15 в 16:01
Жители на Катманду около развалините на кулата Дхарара
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици непалци се събраха днес в центъра на столицата Катманду, за да отбележат един месец от опустошителното земетресение в страната, довело до гибелта на над 8600 души, съобщи Франс прес. Близо една трета от 28-милионното население е засегнато от бедствието. Над половин милион жилища са напълно разрушени и близо 270 хиляди са понесли щети вследствие на земетресенията, съобщи местният Национален център за извънредни ситуации, цитиран от ТАСС.

При земетресението с магнитуд 7,9 по Рихтер в края на април, последвано от втори катастрофален трус на 12-и май, бяха унищожени хиляди сгради, между които исторически храмове, паметници и историческата кула Дхарара в Катманду. Събралото се множество около развалините на кулата почетоха с 56-секундно мълчание момента на земетресението, което разтърси Непал на 25-и април в 11 часа и 56 минути.

Днешната церемония е организирана от политическата партия "Бибекшеел Непали", съобщава още Франс прес.

Междувременно координаторът на ООН за Непал Джейми Макголдрик окачестви реакцията на международната общност при справяне с последствията от опустошителното земетресение в Непал като "разочароваща". Той посочи, че страните донорки са насочили вниманието си повече към възстановяването на страната, отколкото към недостига на храна и подслон.

ООН призова за 423 милиона долара, необходими за предоставяне на храна, питейна вода и подслон на най-засегнатите. До този момент са постъпили малко над 92 милиона долара или 22% от необходимите средства. Макголдрик призова за спешни действия заради приближаващия дъждовен сезон, който ще усложни хуманитарната операция в страната и ще изложи на опасност живота на хиляди непалци, останали без дом и достъп до храна и питейна вода.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна