Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орхан Тахир: Ставащото в Гърмен е симптом за по-сериозно заболяване на обществото

Снимка: БГНЕС
Конфликтите като тези в Гърмен са симптом за по-сериозно заболяване на обществото, заяви пред "Хоризонт" Орхан Тахир от организацията "Гражданско общество в действие":

Аз смятам, че тези локални конфликти са по-скоро симптом за едно по-сериозно заболяване на нашето общество. Моята теза е, че самото българско общество е болно. Поради тази причина се появяват периодично такива сблъсъци, които очевидно местната власт и централната власт не успява да предотврати чрез превантивни мерки. Това, което разбирам от медиите, са коментарите на местни хора, предимно на българското население. Странно защо почти липсват интервюта с представители на ромите, хората от ромския квартал. Според мен малко едностранно се представят събитията, които се случват там. 

Аз отново повтарям, че всъщност проблемът е много, много по-дълбок, тъй като законите много показно се нарушават от хората, които управляват държавата, на първо място. Когато хора, които трябва да са лицето на това общество, които трябва да са елитът на това общество, си позволяват по толкова груб, демонстративен начин да не спазват законите в държавата, много трудно можем да убедим хората, които са икономически най-засегнати от събитията в държавата, че те трябва да спазват законите, когато ние нямаме до момента нито един осъден български депутат, нито един осъден български министър за корупцията в държавата и за престъпленията по високите етажи на властта. 

Според Тахир насилието не е начин за решаване на конфликти: 

"Гражданско общество в действие" предупреди още през 2011 година за риска от повтаряне на такива сблъсъци като този в Катуница. В един много обширен доклад ние анализирахме причините за това напрежение, посочихме риска от трансформиране на битовите конфликти в етнически конфликти, особено по време на избори. Включително изпратихме нашия доклад с препоръки към прокуратурата, към други органи на изпълнителната власт, към Съвета за електронни медии и посочихме, че причините не могат да се търсят единствено в ромското население, а и в изпълнителната власт, законодателната власт и включително в начина на отразяване на такива събития от самите медии и от бездействието на СЕМ, който твърде дълги години позволи езика на омраза да се превърне в мода. Тази сутрин в три сутрешни блока се говореше за война и на практика се отправяха призиви за физическа саморазправа. Аз разбирам хората, но не смятам, че войната и насилието са начини за решаване на проблемите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна