Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейското присъствие в Гърмен остава засилено. Шествие от протестиращи се отправи към ромския квартал

Георги Керемидчиев: Хората продължават да са неспокойни, държавата да помогне на общината

| обновено на 26.05.15 в 19:00
Снимка: БГНЕС
Жителите на Гърмен излязоха на поредния мирен протест пред общината, който прерасна в шествие. Протестиращите ще се насочат към ромския квартал "Кремиковци". Протестите ще продължават докато държавата си изпълни закона, заканиха се жители на Гърмен, които са категорични, че всички трябва да бъдат равни пред закона. Според тях напрежението се създава заради усещането за безнаказаност. Искането им е изселването на ромите от ромското гето.

Проблемът бе обсъждан днес и от местния парламент. Някои от общинските съветници прозряха политически интереси, други го определиха като икономически и социален. Изразено беше мнение, че държавата трябва да се намеси, защото кметът и общинският съвет нямат нужните правомощия.

Трябва да се видят и да се обсъдят законови мерки, които да решат този проблем. Напрежението наистина ескалра, а кой подклажда огън... Дали въпросът е политически, икономически, социален или битов - това е друг проблем.

Денят в Гърмен премина спокойно. Единствените знаци за напрежение са засиленото полицейско присъствие пред общината и намиращата се на отбивката за квартал "Кремиковци" кола на жандармерията.

По-рано днес в разговор със старши комисар Христо Разсолков - директор на Областна дирекция на МВР-Благоевград, с главен инспектор Костадин Ковачев - началник на РУП-Гоце Делчев и с кмета - Минка Капитанова, представители на протестиращите, изразиха нежеланието си, да се срещнат с ромите.

Получено е уверение от община Гърмен, за изграждане на видеонаблюдение в района. Направени са първи стъпки за диалог между двете страни - нулева толерантност към извършване на противообществени прояви и масови проверки, съвместно със заинтересованите институции.

Полицейското присъствие в Гърмен остава засилено, съобщиха от МВР след снощните разговори на министър Румяна Бъчварова и главния секретар Георги Костов с представители на местната власт, протестиращите и ромите. Стана ясно, че е започнала проверка на адресните регистрации, но не се знае къде могат да бъдат преместени обитателите на незаконни постройки. Протестиращите, които настояват за незабавно изселване на ромите, посрещнаха негативно уверенията на министър Бъчварова:

По отношение на ромската общност, която е тук, трябва всички да признаем, че те са български граждани, така, както сте и вие. Ако трябва да говорим за справедливост и да я спазваме, тя трябва да бъде по отношение на всички.

Министър Бъчварова ще посети до една седмица отново Гърмен и ще направи повторен анализ на ситуацията. Жандармерията ще бъде в района, докато е необходимо, но в разумни граници, каза още старши комисар Христо Разсолков.

Според общинския съветник Георги Керемидчиев в Гърмен не е спокойно, а напрежението остава у хората. Той призова държавата да помогне на общината и да реши проблема с незаконните постройки, в които живеят местните роми. Керемидчиев припомни, че решението за събаряне на постройките е взето още преди две години и обясни:

Общината не може да поеме ангажимент да събаря колибите, в които живеят ромските семейства, защото няма места, където да ги настани.

Цялото интервю с Георги Керемидчиев чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна