Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Раянова:

На последно място сме в ЕС по подсигуряване на работа за болните от множествена склероза

Снимка: БГНЕС

Болните от множествена склероза в България са около 5500 души, но се регистрира увеличение на заболяемостта. Отчита се тенденция на навременно "улавяне" на болестта от страна на лекарите. Продължаваме обаче да сме на последно място в Европейския съюз по подсигуряване на работа за болните от множествена склероза. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Преди всички“ председателят на Асоциацията на хората с множествена склероза Десислава Раянова и обясни:

Колкото по-рано се „хване“ заболяването и се назначи подходящо лечение, толкова по-дълго пациентът запазва работоспособността си и се намалява инвалидизацията му. В рамките на 15-20 години пациентът относително добре запазва своя жизнен стандарт и може да бъде полезен на себе си и обществото.

Раянова каза, че се отчита положителна тенденция по отношение на достъпа на болните до лечението и подготовката на лекарите в сравнение с 2000 година: Съществуват обаче проблеми, свързани с трудовото законодателство по отношение на запазване на работното място, достъпа до социални грижи и непригодената архитектурна среда. Ако пациентите запазват работното си място, имат своевременен достъп до лечение и създадат семейства, те не се различават по нищо от всички останали граждани на нашето общество.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени