Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спа секторът се събира на конгрес в Сандански

Снимка: Венета Николова
Министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие Втория годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, който започва в Сандански. "Туризъм и здраве" е основната тема на форума, в който ще участват кметове на световноизвестни спа курорти от Чехия и Италия. В програмата на конгреса са включени актуални теми, свързани с успешното управление на спа дестинациите и хотелите, както и с подбора на кадри в сектора.

Ще се акцентира върху развитието на България като дестинация за здравен туризъм, възможността за прилагането на европейската директива за трансгранично движение на пациенти и подобряването на инфраструктурата в курортите.

Ние имаме един много добре структуриран балнео-спа продукт, добра материална база, направена основно от частни инвеститори. Имаме прилична инфраструктура, имаме започната работа по програма от страна на Министерството на туризма по популяризиране на България като дестинация за целогодишен балнео-спа туризъм. Целта на форума е да си кажем докъде сме, дали вървим в правилната посока, използваме ли изцяло ресурса, който ни се предоставя като членове на ЕС, и ако не – как да подобрим този процес
, заяви Сийка Кацарова заместник-председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм.

По данни на Съюза спа секторът заема между 10% и 15% от общия туристически продукт, който представлява около 13 на сто от брутния вътрешен продукт на страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени