Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Улпия Ескус - колелото на Фортуна”: Величието на Улпия Ескус

БНР Новини
Фриз с релефна украса от храма на Фортуна на преден план.
Снимка: Гергана Кабакчиева

Ако днес непрекъснато коментираме значението и необходимостта от цялостна и модерна инфраструктура, и в това древните ни поднасят поредната изненада. Знаем в днешно време колко усилия са необходими, за изграждането на каквото и да е пътнотранспортно съоръжение. Някога обитателите по нашите земи се погрижили за всичко: над река Дунав издигнали мост. За неговото откриване пристигнал лично император Константин Велики. Явно си е давал сметка за значението на комуникациите и в онова време, за развитието на търговията и насърчаването на икономиката в региона.
Компютърна възстановка на южната фасада на храма на ФортунаВ провинция Мизия, по цялото протежение на реката преминавал и солиден шосеен път, какъвто няма и в момента. Освен мащабното инфраструктурно проектиране и изграждане, комуникационни и търговски връзки към всички посоки на Европа, с изумителна монументалност впечатлява и самият град Улпия Ескус.   

Разказват археолозите Гергана Кабакчиева, Сона Лазарова и Николай Русев, арх. Велина Панджарова, Красимир Първанов от Гиген - община Гулянци, Момчил Спасов от Белене, граждани.

На снимката: Компютърна възстановка на южната фасада на храма на Фортуна.




28 май

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени