Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои създаването на регистър за сертифицираните СПА центрове

Снимка: Венета Николова

Минералните води в България са подходящи за профилактика и лечение на над 90 процента от най-масовите заболявания, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя каза това на Втория конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който започна в Сандански. Вече е публикувана за обществено обсъждане наредбата, по която ще бъдат сертифицирани балнеоцентровете.

Без този нормативен акт трудно може да се развива СПА туризъм и да се гарантира високо качество на предлаганата услуга, коментира Ангелкова. В наредбата за първи път са заложени минималните изисквания, на които трябва да отговарят центровете, а след приемането й право да ползват съкращенията "СПА", ще имат само сертифицираните такива:

Ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да има възможност да се рекламира като СПА център, както е било допуснато да е случва през годините. Потребителите трябва да знаят какво да очакват, когато плащат за този тип услуга и къде могат да получат най-добрата такава, каза още министър Ангелкова.

Предстои създаването на регистър за сертифицираните СПА центрове, който ще бъде част от Националния туристически регистър. Според председателя на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Стефан Шарлопов приемането на новата наредба няма да доведе до поскъпване на СПА услугата. В нея са залегнали изискванията на Европейската СПА асоциация и се очаква менте-хотелите да отпаднат. По думите му делът на СПА туризма е 9 на сто от общия туристически продукт, който генерира 13% от БВП на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна