Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

УЕФА призова за отлагане на конгреса на ФИФА заради корупционния скандал

Съюзът на европейските футболни асоциации (УЕФА) призова Международната футболна асоциация (ФИФА) да отложи изборите за президент на световната футболна централа заради корупционния скандал в организацията. Генералният директор Джани Инфантино заяви, че конгресът на ФИФА трябва да бъде отложен и изборите за нов президент да бъдат организирани през следващите шест месеца.

УЕФА дава червен картон на ФИФА. Събитията са катастрофа за ФИФА и хвърлят петно върху репутацията на футбола като цяло. Събитията показват още веднъж, че корупцията е дълбоко вкоренена в културата на ФИФА. Необходимо е цялостно обновяване и пълно реформиране на ФИФА.

Френският външен министър Лоран Фабиюс също заяви, че е разумно да се отложи насроченото за утре гласуване за нов президент на ФИФА. Фабиюс допълни, че е необходимо да се установи каква е ситуацията преди провеждане на конгреса на организацията. Във всички случаи, корупционният скандал е довел до "пагубен имидж" за ФИФА, посочва още френският външен дипломат.

Британският външен министър Филип Хамънд заяви, че има нещо "дълбоко нередно" във ФИФА, което налага нейното реформиране. Ден след ареста на високопоставени служители на асоциацията по обвинения за корупция, Хамън заяви пред Би Би Си, че феновете на футбола са разочаровани и че играта се дискредитира заради порочните практики в организацията.

Вчера късно вечерта президентът на ФИФА Сеп Блатер заяви, че ще съдейства на властите за изкореняване на нередностите във футбола. Асоциацията отстрани за неопределено време 11 свои членове, сред които вицепрезидентите Джефри Уеб и Еухенио Фигередо.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна