Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова възможност за безработни и работодатели по схемата "Младежка заетост"

Между 30 и 40% от младежите, които започват работа с помощта на различните програми, изпълнявани от Агенция по заетостта, запазват своята работа и след приключване на подпомагането по проекта. Само по схемата „Младежка заетост“, сключените договори досега са 351, наети са 715 души и са разплатени 2,5 млн. лева. Това съобщи за „Нашият ден - практично“ Христо Йорданов, главен експерт в отдел „Програми и договаряне“ в генерална дирекция „Европейски фондове и международни проекти“ към Агенция по заетостта. Според него това е убедително доказателство, че стимулите, предлагани от проектите по ОП „Развитие на човешките ресурси“, вече дават конкретни резултати, при това не само по отношение възможността за младите хора да започнат работа за първи път, но и да бъдат трудоустроени трайно.

Новият прием на заявки от работодатели по схемата „Младежка заетост“ е още един шанс за работодателите да намерят точните хора, а за младежите да открият „своето“ място и професионален път, обяснява той. Очакванията са програмата да осигури стаж и обучение на работното място на 8000 младежи.

Процедурата и документите за кандидатстване са максимално опростени, а изискванията за допустимост обичайните - фирмите не трябва да имат задължения към бюджета и общините, производство за несъстоятелност или други утежняващи обстоятелства в съда. За да бъдат наети, младежите трябва да отговарят на три условия - да са на възраст до 29 години включително, да са регистрирани в регионално "Бюро по труда" и да не участват в друга форма на заетост.

Работодателите могат да подават своите заявки до края на годината или до изчерпване на ресурса по схемата, а за първи път одобрението им ще се извършва текущо. Младежите могат да бъдат наемани в две основни направления - „Стажуване“ и „Обучение“. Повече информация, както и комплекта от документи, необходим за кандидатстване по проект „Нова възможност за младежка заетост”, може да изтеглите от тук 

Какво ще бъде подпомагането по схемата и какви са ползите за работодателите и желаещите да започна работа, можете да чуете в звуковия файл от разговора с Христо Йорданов, главен експерт в Агенцията по заетостта.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна