Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Минеков: Зад унищожението на културното наследство стоят престъпници

Проф. Велислав Минеков


Най-голямата световна експертна организация – ИКОМОС, която има над 9500 члена  изпрати на 9 април писмо до българските власти с настояване за незабавно спиране на практиката за поставяне на измислени макети от камък и бетон върху археологически ценности

Това съобщи за  предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ проф. Тодор Кръстев, който припомни, че 37 експертни организации подписха на 15 май Меморандум  за сздаване ва отворена мрежа от съмишленици, наречена „Форум културно наследство“.

Форумът прие декларация до българските власти, с която  категорично отхвърли днешната практика за ново строителство на крепости, дворци и църкви, които подменят миналото. Форумът настоява в тази декларация за диалог с държавата, който да стартира не по-късно от септември, за утвърждаване на експертното начало с участие на гражданските експертни организации в процеса на вземане на решенията за културното наследство, една пълна прозрачност, честни състезания за избор на проекти, публични дебати и спиране на всички проекти за измислени паметници, която противоречи на международните принципи и норми.  Знаменателно е това, че тези експерти бяха подкрепени от публични личности извън областта на реставрацията, които се присъединиха към един апел в защита на автентичността.

Арх. Вл. Руменов изтъкна, че  крепостта на Яйлата е възстановена по несъвместим със световните практики начин, но протестите срещу това са събрали подкрепа от много чуждестранни експерти.

Слава Богу, сред научните общности, които имат отношение,  защото тази област е интердисциплинарна, най-накрая основните научни звена, които имат този ангажимент, си дадоха сметка, че действително не може така и, че е крайно време да се направи нещо.

Руменов изтъкна, че идеята до всеки град да има възстановена крепост е лансирана след влизането на страната в ЕС. Формулата обаче устройва хората, които биха казали „това  е културно наследство“, ако обектът не носи пари или  „да ама е атракция“ на онези, които претендират за автентичност.

Проф. Велислав Минеков беше категоричен, че най-откровено „става дума за пари“ и за корупция. Според него от парите за култура се краде дори повече, отколкото от тези за пътища:

Зад унищожението на културното ни наследство стои много добра схема от престъпници, които могат да усвояват от тези средства, в различните проекти, повече дори от 80%, което с колегата Руменов имахме възможността  веднъж да чуем как точно се  случва  - с грабеж, с фиктивна възстановка, с фиктивни материали, с  намерения, които са осъществени само по документи.

Минеков коментира и че българското общество не знае цената на новооткрития музей "Квадрат 500".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна