Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Линка Тонева: Националното антикорупционно бюро ще е нова версия на Комисията за конфликт на интереси

Снимка: Личен архив

Национално бюро за предотвратяване на корупцията може да заработи още през лятото, но ако бъде приет законът, който регламентира неговите функции. Не става дума за нещо съвършено ново, по-скоро това звено ще бъде нова, развита версия на Комисията за конфликт на интереси, каза в предаването "Преди всички" Линка Тонева от Асоциация "Прозрачност без граници":

Сега действащата Комисия за конфликт на интереси има едно тежко наследство, този публичен имидж е много тежко да бъде преодолян. Вероятно с този нов орган ще се търси и това – да се отърси този негативен имидж. Самата комисия работи и с 3-членен състав, което затруднява ефективността на системата за конфликт на интереси.

Според Линка Тонева проблемът на системата за проверка и контрол и на имуществото, и на конфликта на интереси по-скоро е в приложението на законодателството, не толкова в законовите правомощия на съответните институции:

Има достатъчно органи с разследващи функции – има Сметна палата, има Финансово разузнаване. Проблемът на тези системи за превенция и за установяване на корупция, поне до момента, по-скоро е в приложението на законодателството, в гарантирането на независимостта на институциите, в политическата намеса на работата на тези институции. Това със сигурност ще бъде предизвикателство и за тази нова институция.

Цялото интервю с Линка Тонева можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна