Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 5 юни, от 19 часа, директно предаване от зала „България”: Концерт на Елмира Дърварова, Ясен Теодосиев и Божидар Ноев

| обновено на 04.06.15 в 16:17 БНР Новини
Снимка: НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив

Музика за трима, музика за двама… ще ви предложим в петъчната „Музикална вечер” с прякото предаване на концерта от Международния фестивал „Софийски музикални седмици” с участието на Елмира Дърварова – цигулка, Ясен Теодосиев – валдхорна и Божидар Ноев – пиано. Повече от десет години фестивалът последователно отстоява важна линия в своето програмиране: да привлича известни изпълнители, които с успешната си реализация извън България, прославят страната ни по света.
Името на известната цигуларка Елмира Дърварова неизменно свързваме със сензацията на първата и единствена досега жена – концертмайстор в историята „Метрополитен опера“ в Ню Йорк, където е свирила под палката на най-великите диригенти. Завършила музикалното си образование в България, тя продължава обучението си при легендарните Хенрик Шеринг и Джозеф Гинголд. Паралелно с ангажиментите си в „Метрополитън опера“ е и дългогодишен концертмайстор на фестивалния оркестър „Грант Парк симфони” в Чикаго, водач на Ню Йоркския клавирен квартет, концертира с триото „Делфиниум“, „Куинтето дел Фуего“ и в дуо с аржентинския танго-пианист Фернандо Отеро. Тя е артистичен директор на Ню Йоркския камерен фестивал, оглавява журито на международния конкурс по камерна музика във Верона (Италия) и в редица български конкурси. С концертни изяви и майсторски класове из целия свят, Елмира Дърварова е чест гост на престижни фестивали, солистка на прочути оркестри. Мнозина си спомнят участието й на „Софийски музикални седмици” съвместно с големия виолончелист Янош Щаркер. Нейни камерни партньори често са пианистът Паскал Роже и контрабасистът Гари Кар, с които има и записани дискове. Сред важните й проекти в последно време е популяризирането на цигулковото творчество на Аманда Майер (1853 – 1894) – шведска композиторка, близка приятелка и съратничка на Брамс.
Заедно с Елмира Дърварова ще музицират Божидар Ноев и Ясен Теодосиев.

Именитият български пианист Божидар Ноев е лауреат на международните конкурси „Бузони“ (1965), Della Musica Romantica – Верона (1967), Казагранде (1969), Поцоли (1971) и други. От 1977 година е професор по пиано в Държавната консерватория в Инсбрук (Австрия), а от 1990 година е ръководител на катедрата по клавишни инструменти. Изнася концерти в много страни на Европа, Азия, бившия СССР, САЩ, Латинска Америка, Канада и други.
Провежда многобройни майсторски класове в Австрия, България, Италия, Тайван, Мексико, САЩ и други.

Валдхорнистът Ясен Теодосиев познаваме като великолепния солист-водач на валдхорновата група в Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и на Classic FM оркестър, на Софийски симфоничен оркестър, на Симфоничния оркестър на лятната академия „Киджана” в Сиена, Италия.
Наред с оркестровата си практика той се изявява като концертиращ солист и камерен изпълнител. От 2001 година съчетава артистичните си ангажименти с преподавателска работа като асистент на проф. Владислав Григоров в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. През 2012 г. защитава докторат в академията, а от 2013 година е доцент по спeциалността „Валдхорна”.

В програмата на концерта, ще чуете:
• „Трио кантабиле за цигулка, валдхорна и пиано“ от Теодор Дюбоа,
• „Соната за цигулка и пиано“ от Цезар Франк,
• „Трио за цигулка, валдхорна и пиано“ от Дьорд Лигети,
• „Соната за цигулка и пиано“ от Аманда Майер.

Концерта излъчваме по програма „Христо Ботев“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна