Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Дичев: Над 80% от базите в Северното Черноморие вече работят

Снимка: Светла Бондова

Очакванията ни за туристическия сезон, на база конкретните данни, които имат туроператорите, са много по-позитивни, отколкото преди няколко месеца. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" председателят на сдружение "Култура и туризъм на българския Североизток" Димитър Дичев:

Към 1-ви юни над 80% от базата в Северното Черноморие – хотели, ресторанти и други обекти – вече работят. Смея да заявя, че успяхме да преодолеем лошите прогнози отпреди няколко месеца.

Радостното е, че и като записвания, а вече има и в курортните комплекси германски туристи, ще бъдат повече с между 5% и 8%. Румънските също са повече с между 8% и 10%. Най-радостното е, че поляците имат ръст над 30%. Миналата година са посрещнати над 250 000 полски туристи. Същото важи и за френските и израелските туристи, още в края на април в "Златни пясъци" се появиха френски и израелски туристи. Така че мисля, че до голяма степен това (отливът на руски туристи – бел.ред.) ще бъде компенсирано, още повече, че от миналата седмица започнаха заявки руски и украински туристи. Доста по-малко са в сравнение с миналата година, но все пак първите са в "Златни пясъци", "Св. Константин" и "Албена".

Димитър Дичев оцени, че Министерството на туризма е свършило много работа за краткия си период на съществуване и изрази задоволство, че ведомството е решило 2015 г. да мине под знака на културно-историческия и археологическия туризъм.

В България при 7 000 000 туристи максимум 10% са по линия на културния туризъм, а в Гърция туристите са 24 000 000 за миналата година и 47% от тях идват, по официални данни, не за плажа, не за слънцето и водата, а за посещение на културно-исторически и археологически паметници.

Дичев определи като основен проблем за бранша недостигът на кадри, което се дължи на ниските заплати в сектора. Друг проблем е недостигът на средства за реклама. Вътрешният пазар може да увеличи с над 20% заетостта на курортните комплекси, допълни ескпертът.

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Дичев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени