Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брюксел: Няма голям миграционен натиск в нито една друга страна от ЕС, освен Италия и Гърция

610 Европейска комисия

Към момента Брюксел не вижда голям миграционен натиск в нито една друга страна от ЕС, освен Италия и Гърция. Говорител на Еврокомисията уточни пред Българското национално радио, че България може да бъде изключена от предложената схема за преразпределяне на бежанци само ако у нас настъпи подобна кризисна ситуация.

За първите 4 месеца на годината границите на Италия и Гърция са прекосили над 30 хиляди души, докато броят на мигрантите, дошли в България за същия период е намалял 3 пъти спрямо 2013 г., каза за БНР говорителят на Комисията Наташа Берто:
5 хиляди души са пристигнали в Италия само за последните 24 часа. Очевидно това е спешна ситуация, която ще продължи. Затова активираме този механизъм за Италия и Гърция. Не виждаме подобна кризисна ситуация в нито една друга страна членка на ЕС сега.
Припомням, че Еврокомисията предложи 26-те останали държави, в това число и България, да приемат общо 40 хиляди от новодошлите в Италия и Гърция в рамките на следващите 2 години. Берто уточни, че страната би могла вбъдеще да не участва в схемата на разпределение само ако прогнозните данни за броя на идващите мигранти драстично се увеличи. Говорителката призна, че ако на следващата среща на вътрешните министри от съюза на 15 и 16 юни няма мнозинство, механизмът няма да влезе в сила. България официално не е изразила още позиция, но редица други държави обявиха, че не са съгласни с предложените от Еврокомисията критерии.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна