Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Веселинов: Законът за гражданската регистрация трябва да възпрепятства "изборния туризъм"

Снимка: БГНЕС

Използването на дупките в Закона за гражданската регистрация, за да се гарантира изборен резултат, е нещо, което трябва да бъде прекратено. Това заяви пред "Хоризонт“ в предаването "Преди всички“ депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов във връзка с предложените промени от страна на Реформаторския блок и Патриотичния фронт в Закона за гражданската регистрация. Според тези партии това се налага заради зачистилите адресни пререгистрация на лица в малко населени места, непосредствено преди местния вот.

Веселинов разчита на това, че тези текстове ще бъдат подкрепени от ГЕРБ, защото, според него, това е от общонационално значение: Ние въвеждаме система на контрол на "изборния туризъм", като гражданите могат да подадат сигнали. Създаваме специализирани комисии, които да следят за съответствието между площта на имота и регистрираните лица на един адрес.

В закона няма дефиниция какво значи "обичайно обитаващи" едно място. Ние въвеждаме такава, стъпвайки на всички общински наредби. 15 кв.м трябва да се падат на едно лице. Смъкваме тази граница, вместо 3, 2 пъти да може да бъде надвишена тази бройка. Примерно, ако имаме една гарсониера от 30 кв.м, в нея могат да живеят 2-ма души и максимум 4-ма. Изключваме, ако е многодетно семейството.

Интервюто на Борислава Борисова с Искрен Веселинов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна